Γενική Περιγραφή Διεργασίας
Η κύρια βιολογική επεξεργασία των λυµάτων πραγµατοποιείται σε συµπαγές σύστηµα κλειστών βιοαvτιδραστήρων υψηλών ταχυτήτων και αποδόσεων.
Η µέθοδος επεξεργασίας που χρησιµοποιείται από το σύστηµα είναι η εξελιγµένη µέθοδος “M.B.B.R.” (Moving Bed Bio-Reactor) που συνδυάζει τα οφέλη του παρατεταµένου αερισµού “extended aeration” µε αυτά του “bio-fίlm attached growth”.
Η τεχνολογία M.B.B.R. (Moving Bed Bio-Reactor) που χρησιµοποιείται είναι µια δόκιµη και αποτελεσματική µέθοδος επεξεργασίας µε πολλές εφαρμογές και εγκαταστάσεις σε 45 χώρες στον κόσµο.
Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας
Η κύρια επεξεργασία των λυμάτων πραγματοποιείται στη βιολογική βαθμίδα της εγκατάστασης όπου θα εγκατασταθούν ένα compact συγκροτήματα επεξεργασίας λυμάτων με βιοαντιδραστήρες τύπου M.B.B.R. (Moving Bed Bio-Reactors) που είναι συμπαγής προκατασκευασμένη μονάδα, η οποία περιλαμβάνει όλα τα κύρια στάδια βιολογικής επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
Έκαστο compact συγκρότημα θα αποτελείται από 5 ζώνες – διαμερίσματα επεξεργασίας και το μηχανοστάσιο.
Ειδικότερα:
Ø Αντιδραστήρας Απονιτροποίησης: Ο αντιδραστήρας αυτός βρίσκεται σε ανοξικές συνθήκες ενώ υπάρχει ανάδευση. Οι ανοξικές συνθήκες διατηρούνται μέσω του ανακυκλοφορούμενου νιτροποιημένου υγρού και των νιτρικών που αυτό διαθέτει. Η ανακυκλοφορία του ανάμικτου υγρού πραγματοποιείται μέσω κατάλληλης αντλίας, η οποία βρίσκεται εντός του αντιδραστήρα νιτροποίησης.
Ø Αντιδραστήρες Βιοαποδόμησης: Για την διεργασία της βιοαποδόμησης (μείωσης του οργανικού φορτίου) υπάρχουν δύο αvτιδραστήρες πλήρους ανάδευσης που λειτουργούν σε αερόβιες συνθήκες. Αυτό επιτυγχάνεται με την υποβρύχια διάχυση αέρα μέσω κατάλληλα διαστασιολογημένου δικτύου και Φυσητήρα(-ων).
Ø Avτιδραστήρας Νιτροποίησης: Στην 4η ζώνη διενεργείται κυρίως η διαδικασία της νιτροποίησης των λυμάτων με την ανάπτυξη των σχετικών μικρο-οργανισμών (αυτότροφοι) σε αερόβιες συνθήκες.
Ø Τελική καθίζηση: Μετά την αερόβια επεξεργασία το υγρό κατευθύνεται προς τον τελευταίο θάλαμο όπου διενεργείται η τελική καθίζηση και η διαύγαση του υγρού. Ο διαχωρισμός του ανάμικτου υγρού πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικών διατάξεων, για την ελαχιστοποίηση της απαιτούμενης έκτασης. Τμήμα της ιλύος που συσσωρεύεται στον πυθμένα της τελικής καθίζησης ανακυκλοφορεί μέσω αντλίας(ών) στην είσοδο του συγκροτήματος για περαιτέρω σταθεροποίησή της ενώ η υπόλοιπη απομακρύνεται ως περίσσεια ιλύος από το σύστημα και οδηγείται στη μονάδα μηχανικής πάχυνσης αφυδάτωσης.
Ø Μηχανοστάσιο: Όλος ο σχετικός με την βιολογική επεξεργασία εξοπλισμός καθώς και τα συστήματα αυτοματισμού βρίσκονται στο ένα άκρο του συγκροτήματος και εντός της διάταξης (container). Το μηχανοστάσιο ασφαλίζει διαμέσου διπλής μεταλλικής πόρτας, η οποία φέρει τις απαραίτητες περσίδες εξαερισμού.
Στο μηχανοστάσιο έκαστου συστήματος compact εγκαταθείσταται όλος ο απαραίτητος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τουλάχιστον τα κάτωθι:
· Φυσητήρας(-ες) αερισμού
· Αντλία(ες) ανακυκλοφορίας και απόρριψης λάσπης
· Αντλία(ες) ανακυκλοφορίας ανάμικτου υγρού
· Ηλεκτροδικλείδες
· Συστήματα αυτοματισμού με τα απαραίτητα όργανα (inverters, οξυγονόμετρο, ηλεκτρολογικά όργανα παρακολούθησης τάσης και φορτίου κτλπ).
Από την έξοδο της βιολογικής βαθμίδας, τα διαυγασμένα υγρά καταλήγουν με βαρύτητα στην μονάδα απολύμανσης επεξεργασμένων λυμάτων.